Arheološki park u nastajanju – srušena “Kuća Somođi”

Infrastrukturni radovi na uređenju Arheološkog parka Iovia u vrijednosti 9 milijuna kuna u punom su jeku. Predviđeno trajanje radova je je 16 mjeseci. Radovi su dio projekta “Unaprjeđenje kontinentalnog turizma turističkom valorizacijom povijesno-kulturne baštine Grada Ludbrega” koji je sufinanciran od strane Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Operativni program konkurentnost i kohezija. Iznos prihvatljivih troškova iznosi 16.995.663,37 kn, od čega su odobrena bespovratna sredstva u iznosu od 14.309.569,74 kn. Grad Ludbreg je nositelj projekta i svih aktivnosti, a partneri su HRZ, TZ Grada Ludbrega, LAG Izvor te UO Crnković.

Planirane aktivnosti odnose se na izgradnju Arheološkog parka Iovia-Ludbreg sa svom pripadajućom infrastrukturom i sadržajima, uređenje šetnice uz rijeku Bednju, sanacija fasade na Crkvi svetog Trojstva, uređenje hotelskih soba s ciljem povećanja smještajnih kapaciteta te uređenje Zanatskog trga.
-Jedina postojeća građevina, tzv. „Kuća Somođi“ je srušena, a novi objekt koji će se izgraditi služit će kao višenamjenski objekt bruto površine 670,79 m² i kapaciteta 150 posjetitelja. Osim turističke zajednice i suvenirnice, u sjevernom dijelu objekta nalazit će se izložbeni postav, u kojem će se kroz arheološke nalaze interpretirati povijest Ludbrega od prapovijesti do suvremenosti. U južnom dijelu objekta (multimedijalni prezentacijski prostor) bit će prikazan istraženi dio rimske Jovije kroz interaktivne modele. U podrumu i na prvoj etaži bit će smješteni multifunkcionalni prostori – rekla je Erina Stančin, voditeljica projekta.

Posebna zanimljivost bit će Zanatski trg koji će se sastojati od 4 kućice. Na Zanatskom trgu posjetitelji i turisti će moći naučiti nešto o zanatima koji su bili prisutni u rimskom razdoblju.
Planirana šetnica, ukupne dužine 1300 m će osim funkcije povezivanja postojećih i budućih sadržaja lokacija imati i informativnu te edukativnu funkciju. Naime, prostor oko šetnice treba zadovoljiti potrebe građana i posjetitelja te omogućiti pristup informacijama u svezi povijesti Grada i sadržaja koje Grad nudi.