U skoroj budućnosti “Kuća Somođi” postat će centar ludbreških turističkih i kulturnih događanja

U Ludbregu postoji razvijen religijski turizam. Svetište je jedinstveno u Hrvatskoj i prepoznato, a noviji podaci pokazuju sve veću posjećenost. Razvoj religijskog turizma i poticanje razvoja drugih vrsta turizma važno je i za širu zajednicu, a ne samo za lokalnu sredinu. Lokalna zajednica treba biti usmjerena privlačenju što većeg broja posjetitelja u sam Grad i širu okolicu a to je moguće ukoliko se objedine informacije o mogućnostima koje posjetitelji imaju pri posjetu tom mjestu.

Unaprjeđenjem postojeće kulturne baštine, te izgradnjom nove turističke ponude putem integriranog projekta u Gradu te marketinškim aktivnostima koje su u skladu s aktivnostima predstavljaju ishodišnu točku adekvatne valorizacije povijesno – kulturne baštine grada Ludbrega. Upravo tome će pridonijeti projekt “Unaprjeđenje kontinentalnog turizma turističkom valorizacijom povijesno –kulturne baštine grada Ludbrega”.

U sklopu projekta Ludbreg, grad kojeg nazivaju Centrom svijeta, uskoro će u svom središtu imati uređeni arheološki park „Iovia Ludbreg”.

– U tijeku su radovi tijekom kojih će svi istraženi zidovi biti restaurirani na visinu od oko 110 cm, dok će rimske hodne površine biti vraćene na izvornu visinu. Kako bi prezentirana arhitektura bila što čitljivija, bit će postavljeni informativni panoi s 3D rekonstrukcijama. U sjeveroistočnom dijelu nalazišta za edukativne će potrebe biti postavljeni šatori s rimskim igrama koji će se moći koristiti tijekom cijele godine, dok će se u jugoistočnom dijelu slobodnog prostora arheološkog parka postaviti drvene klupe u obliku stiliziranog rimskog teatra. Na taj ćemo način dobiti prostor pogodan za predavanja i nastavu na otvorenom – rekla je Erina Stančin, voditeljica projekta.

Kuća Somođi, koja je zapravo jedina postojeća građevina, nakon ovih će radova postati višenamjenski objekt površine nešto veće od 670 kvadrata. Uz Kuću Somođi, uređuje se i Vrt Somođi, stoga se na ovom prostoru istovremeno odvijaju građevinski i obrtnički radovi te hortikulturno uređenje.

– U skoroj budućnosti Kuća Somođi postat će centar ludbreških turističkih i kulturnih događanja, a moći će primiti oko 150 posjetitelja. Njihov će se broj pratiti kroz sustav praćenja koji će biti uveden. U Kući će se, osim suvenirnice, nalaziti izložbeni postav u kojem će se kroz arheološke nalaze interpretirati povijest Ludbrega, od prapovijesti pa sve do suvremenosti. Ti će sadržaji biti smješteni u sjevernom dijelu objekta, dok će u južnom dijelu Kuće biti uređen multimedijalni prezentacijski prostor – posjetiteljima će kroz AR i 3D interaktivne modele biti prikazan istraženi dio rimske Jovije. U podrumu i na prvoj etaži bit će smješteni multifunkcionalni prostori – pojašnjava E. Stančin.